Tradycyjny irlandzki chleb na sodzie

wtorek, marca 01, 2016

Ciepły chleb w zaledwie 40 minut? To możliwe! 
Przepis na tradycyjny irlandzki chleb wykorzystuje sodę oczyszczoną wraz z maślanką jako środek spulchniający, dzięki czemu nie musimy czekać kilku godzin na wyrośnięcie drożdży czy kilku dni na powstanie zakwasu. 

Chlebek jest specyficzny w smaku, w konsystencji trochę przypomina ciasto drożdżowe. Jak dla mnie lepiej smakuje w towarzystwie słodkich dodatków jak na przykład dżemy, ale przepyszny jest także z samym masełkiem.

Wypiek tego rodzaju to był mój pierwszy raz. Ostatnimi czasy raczej unikam pszenicy i wyspecjalizowałam się już w robieniu zakwasu na pełnoziarnistej mące żytniej i w wyrabianiu na nim chleba również żytniego. Ale irlandzki chleb pszeniczny to miła odmiana, zwłaszcza dla dzieci :) Mięciutki. Charakterystyczny dla podniebienia. U mnie z sezamem na wierzchu. Z powodzeniem możemy do środka dodać kminek, płatki owsiane, otręby. Co kto lubi.


__________________________________________________________________________________________

TRADYCYJNY IRLANDZKI CHLEB NA SODZIE

Składniki:
3 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki maślanki

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
W misce mieszamy suche składniki. Robimy zagłębienie w mące i wlewamy maślankę. Używamy łyżki drewnianej bądź (lepiej) dłoni do wyrobienia ciasta. Pamiętamy, by nie dodać zbyt dużo mąki, bo chleb po upieczeniu będzie twardy. 
Z ciasta formujemy kulę. Lekko uklepujemy. Na górze chleba nożem znaczymy krzyż "x". 
Umieszczamy delikatnie na formie wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej). Pieczemy 25-35 minut. Jeżeli po upieczeniu po stuknięciu wydaje głuchy dźwięk, jest ok :) 

Chlebek przechowujemy 1-2 dni zawinięty w papier lub ściereczkę. 






Te posty mogą Ci się spodobać:

0 komentarzy